Artikelindex

Het is je misschien nog niet duidelijk, maar het uitoefenen van krachttraining gebeurd dus wel degelijk in een gymzaal. Als je je afvraagt hoe zo'n zaal eruitziet, wel links hiervan zie je een goed voorbeeld. Meestal zijn het kleine zaaltjes waar er zoveel mogelijk toestellen in worden gepropt. Er zijn natuurlijk ook grotere en beter uitgeruste zalen, maar die komen minder voor. Voor wie begint met krachttraining kan het soms wat onwennig overkomen om alle toestellen zo bij elkaar te zien staan, daarom geef ik hier een klein overzicht van wat je er te beleven valt.

Als je een gouden raad wilt hebben: vraag gewoon aan de mensen die er al langer trainen wat je moet doen, ze zullen je graag helpen en je leert er het vlugst door.

Fitnesstoestellen


In de fitnessclub zijn er verschillende toestellen te vinden. Ze zijn in te delen in 3 grote groepen.
1. cardiotoestellen
2. machines
3. halters

cardiotoestellen Fitnessruimte

1. Onder cardiotoestellen verstaan we de toestellen die voornamelijk gebruikt worden bij de echte fitnessoefeningen (dus geen powertraining). Voorbeelden hiervan zijn de loopband, fietstoestellen, de step, enz. Ze zijn in staat om veel energie te verbranden, het zijn dus calorieverslinders.

gym Fitnessruimte

2. Machines worden wel gebruikt bij powertraining, en dan vooral door beginnende beoefenaars. We bedoelen eigenlijk alle toestellen die gebruikt worden bij powertraining, met uitzondering van groep 3 (de halters). Het handige aan de machines is dat ze de gebruiker minder vrijheid geven waardoor hij minder fout kan doen, en dus ook minder letsels kan krijgen. Maar datzelfde feit is dan ook weer het nadeel van deze toestellen, de beoefenaar krijgt weinig vrijheid en moet zich houden aan het beperkt aantal mogelijke oefeningen.

halters Fitnessruimte

3. Halters zijn de ijzeren staven waaraan aan beide zijden gewicht wordt gehangen. Er zijn zowel korte als lange halters, de eerste worden meestal per twee (één per hand) gebruikt, de andere wordt met beide handen vastgehouden. Ze worden veel gebruikt door gevorderde beoefenaars doordat je met halters meer zelf kunt bepalen wat je traint. Ook de mogelijke variatie van oefeningen is veel groter dan bij machines.



De fitnessclub etiquette

Ieder soort fitnessclub heeft zijn eigen ongeschreven gewoontes. Je zal er meer thuis voelen als je leert over deze ongeschreven regels. Hier zijn wat tips over hoe je in bepaalde situaties kan reageren.

1. Als iemand een fitnesstoestel gebruikt die jij ook wilt gaan gebruiken.
Vraag of je mee mag doen. Je kan de oefening dan om de beurt doen. Het gewicht is makkelijk te aan te passen door de pin te verplaatsen. Dit is een heel gewone vraag, niemand heeft het recht om een toestel langer dan een kwartier voor zich te houden.

2. Als je ziet dat iemand wacht tot je klaar bent.
Vraag vriendelijk of die persoon met je mee wil trainen (zie punt 1). Of vertel die persoon hoelang je nog bezig bent met die oefening zoals: " je kan hierna, dit is mijn laatste oefening".

3. Als je hulp nodig hebt om een toestel in te stellen of je bent vergeten hoe dat moet...
Vraag! Aan iemand bij je in de buurt of aan een trainer of ze je kunnen helpen. Als iemand een oefening doet die jij ook wil leren ...

4. Wacht tot die persoon even pauze neemt en vraag of hij/zij jou kan uitleggen hoe die oefening werkt.
De meeste mensen zullen je graag helpen, ze zullen vaak gevleid zijn dat je hen vraagt te helpen.

5. Als je niet zeker bent of je de oefening veilig uit kan voeren ...
Vraag iemand je te helpen! Dit is vaak de reden waarom mensen samen trainen. Als je alleen traint vraag gerust iemand in je buurt je even te helpen met de oefening.

6. Vergeet je handdoek niet ...
Niemand wil in andermans zweet zitten. Maak altijd je toestel droog als je klaar bent.

7. Ga niet schreeuwen ...
Je kan dan net zo goed met een megafoon roepen: 'mensen kijk naar mij, ik probeer meer gewicht omhoog te krijgen dan ik aankan'.

8. Ruim de gewichten op.
Plaats altijd de gewichten in de juiste volgorde in het rek terug.

9. Ga niet op een apparaat zitten dat je niet gebruikt!

10. Respecteer andermans privacy ...
Als iemand aan het trainen is, is dat niet het juiste moment om die persoon aan te spreken over werk of dat soort zaken. Wacht tot de persoon gedaan heeft met de oefening.

Druk? Plan je training in je drukke schema

Druk, druk, druk. Iedereen heeft te weinig tijd. Toch denk je aan je gezondheid en wil je je trainingen niet overslaan. Het is mogelijk om tijd te maken voor een carrière, en gezin, de huishouding en ook tijd vrij te maken voor je training! Hier zijn tien tijdsbesparende tips voor je dagelijkse dosis zweet…

Plan je training als een afspraak.
Als je een afspraak hebt bij de tandarts, schrijf je dat in je agenda. Net als zakelijke afspraken. Waarom plan je dan geen tijd voor je training? Schrijf het in je agenda en houdt die tijd vrij voor deze afspraak.

Alle kleine beetjes helpen.
Je hebt geen uren nodig om een goede training te doen. Een gewone training kan al in 45 minuten. En een half uurtje cardiotraining zoals lopen of fietsen helpt je conditie op te bouwen en te behouden. Kijk dus naar korte periodes in je agenda en doe een effectieve korte training!

Vroege vogel trainingen.
De meeste mensen hebben een periode op de dag die ze makkelijk vrij kunnen houden, s'ochtends vroeg. Zet je alarm een uurtje eerder en ga dan trainen. Het zal ongeveer een maand duren te acclimatiseren, dan zul je ontdekken hoe goed het voelt om de dag actief te beginnen.

Avondmens?
(Straat)verlichting en reflecterende kleding hebben de uren na zonsondergang veilig gemaakt. Ga lekker eten, spendeer tijd met je gezin en ga daarna nog trainen. Ook als je slaapproblemen hebt zal je merken dat een training of avondloopje je snel in dromenland helpt.

Eigen haard is …
Sportscholen zijn geweldig, veel gewichten, groepslessen en een sociaal gebeuren. Soms kost het te veel tijd om heen te rijden, om te kleden, douchen, en weer terug te rijden. Waarom train je dan niet thuis? Koop een hometrainer, wat losse gewichten en een matje voor grondoefeningen. Wie zei er dat ie geen tijd had?

Pak de fiets eens wat vaker.
De meeste verplaatsingen zijn misschien net te ver om te gaan lopen maar perfect op de fiets. Maak er een gewoonte van om de fiets te nemen als je niet verder da 5 kilometer af hoeft te leggen.