De komst van de kabelnetten vergrootte zowel het bereik van de buitenlandse stations als het aanbod dat in de huiskamer beschikbaar was. Met geavanceerde ontvangstapparatuur wisten de kabelexploitanten zwakke signalen over grote afstanden geschikt te maken voor distributie over hun netten. Geen wonder dat de kabel in Nederland al snel populair werd.
In grote landen en gebieden met veel heuvels en bergen zijn buitengewoon veel steunzenders vereist. In de jaren zeventig ontstond daarom het idee om satellieten te gaan gebruiken voor de verspreiding van omroepprogramma’s. Omroep satellieten bevinden zich in een denkbeeldige baan zo’n 36.000 km boven de evenaar, de Clarke Belt. Een satelliet die zich daar bevindt heeft een omlooptijd van 24 uur, waardoor deze voor een waarnemer op aarde ogenschijnlijk stil staat. Hierdoor is ontvangst mogelijk met vast uitgerichte antennes. We spreken van geostationaire satellieten. Voor Direct To Home (DTH) uitzendingen werden aanvankelijk speciale frequenties aangewezen. Aangezien de ruimte van de geostationaire baan beperkt is, zijn al in een vroeg stadium internationale afspraken gemaakt over het gebruik. Via de International Telecommunicatie Union ITU, een onderdeel van de VN, worden de plekken aan de Clarke Belt, de orbitposities, toegewezen.
• ze dringen ongehinderd door de atmosfeer, in tegenstelling tot kortegolf signalen die hierin gereflecteerd worden.
• Dankzij rechtlijnige voortplanting zijn de satellietsignalen goed richtbaar, waardoor geen energie verloren gaat buiten het doelgebied.
• Ze waren nog vrij ten tijde van de introductie satelliet, waardoor geen interferentie ontstond met terrestrische zenders
• Tenslotte bieden ze voldoende frequentie die benodigd is voor tv. Ter vergelijking: in de eerste VHF-band die in de jaren 50 in gebruik werd genomen, was slechts plaats voor drie kanalen, terwijl het huidige VHF-UHF bereik (zowel via kabel als landzenders) plaats biedt aan theoretisch 58 kanalen.
Footprints/bereik
Energie voor de zenders aan boord van een satelliet is een schaars goed, dat volledig moet worden opgewekt met zonnepanlen. De zendvermogens van de satellietkanalen, de zogenaamde transponders, is derhalve uiterst gering ten opzichte van aardse zenders. Transpondervermogens van 10 á 50 Watt zijn gangbaar terwijl terrestrische UHF tv –zenders en kortegolf radiozenders al gauw 50 tot 100 kWatt sterk zijn. Ten einde het geringe zendvermogen van satellieten optimaal te gebruiken, wordt het signaal strak gebundeld. Het gebied waarbinnen ontvangst mogelijk is, wordt weergegeven in zogenaamde footprintkaartjes. Hierin is tevens af te lezen hoe groot de schotel dient te zijn voor ontvangst. Moderne satellieten bestrijken doorgaans een heel continent.
De toename van het aantal satellietkanalen maakte het noodzakelijk de schaarse etherfrequenties nog beter te benutten. Dit wordt bereikt door polarisatie van de uitgezonden signalen. Hierbij kan een frequentie twee keer gebruikt worden, zonder dat onderlinge storingen optreden. Polarisering van het signaal kan op twee manieren: lineair of circulair. Het laatste is van oudsher in gebruik in de C-band en kent linksdraaiende en rechtsdraaiende polarisatie. Moderne omroepsatellieten werken vrijwel zonder uitzondering met lineaire polarisatie en kennen horizontaal en verticaal gepolariseerde transponders.
Voor ontvangst van satellieten voldoet de traditionele tv met “hark-antenne”niet. Ten eerste zijn de ontvangstfrequenties veel hoger en bovendien is de wijze van uitzenden (modulatie) afwijkend. Om de satellietprogramma’s op het scherm te krijgen is speciale apparatuur vereist, die een aanvulling vormt op de reeds voorhanden zijnde tv.
- schotelantenne, die het signaal van de gewenste satelliet opvangt,
- omzetting van de hoge uitzendfrequenties met behulp van de Low Noise Blockconverter LNB naar een lager gebied dat door middel van een coaxleiding te transporteren is,
- selectie van het programma en aanpassing van het signaal aan de bestaande televisie door middel van een ontvanger, de zogenaamde set-top box. Deze zorgt tevens voor het eventuele ontcijferen van gecodeerde signalen.
De schotel is een parabolische reflector die de zwakke satellietsignalen bundelt in zijn brandpunt. De schotel dient daartoe te worden uitgericht op de satelliet waarvan programma’s ontvangen dienen te worden. Dankzij de kleine openingshoek van schotels bereiken alleen de signalen van de satelliet waarop de schotel is uitgericht het brandpunt en zullen signalen van naburige satellieten – die veelal op dezelfde frequenties uitzenden – worden onderdrukt. De versterking van een schotel neemt toe naarmate de diameter ervan groter wordt. Bij gelijk blijvende diameter neemt de versterking toe, naarmate de ontvangstfrequentie toeneemt. Hierdoor is voor ontvangst van C-band (4 GHz) een grotere schotel vereist dan voor de Ku-band (11/12 GHz). Schotel zijn er in diverse uitvoeringen, waarvan de belangrijkste zijn:
Hirbij bevindt zich de LNB recht voor de reflector, die symmetrisch van vorm is. Aangezien de LNB zich in de stralenbundel bevindt, treden verliezen die vooral bij kleinere schoteldiameters hinderlijk kunnen zijn.
De LNB staat hierbij buiten de stralendbundel van het satellietsignaa, waardoor een hoog rendement word verkregen. Dit type schotel is in verreweg de meeste consumenten installaties in gebruik.
Door in een prime centre focus schotel de LNB te vervangen door een hulpreflector die de invallende stralenbundel nogmaals reflecteert richting LNB wordt een verhoogd rendement verkregen ten opzichte van de prime centre focus schotel. Dit type schotel wordt vrijwel uitsluitend toegepast voor uplink doeleinden.
Net als bij de Cassegrain schotel kent dit type een hulpreflector, die echter anders van vorm is. Anders dan bij de Cassegrain zitten hulpreflector en LNB niet in de stralenbundel waardoor een hoog rendement wordt verkregen.
Hier heb je een aantal voorbeelden waarmee je 3 of 6 satellieten kunt ontvangen op een vast opgestelde schotel:
Archsat schotel
Canaldigitaal TripleSat
BISAT - VISIOSAT
TechniSat Multytenne
Triax schotel
Transparante schotel
WaveField
B&R 60 cm schotelantenne
Satelliet schotel ontvangst voor op de Camping