Deze Triax schotelantenne zie je overal in Nederland hangen. Het is misschien wel de meest populaire schotelantenne van Nederland. Een schotelantenne die vooral geschikt is voor ontvangst van de Astra satelliet, de satelliet waar alle Nederlandse en Vlaamse zenders op zitten. Opvallend aan de schotelantenne is zijn ongelofelijk eenvoudig constructie. De arm waar de LMB in zit, is bij voorbeeld scharnierend aan de schotel bevestigd. Door deze klapramp is de schotel al voor een groot gedeelte voor gemonteerd.

Naast een stuk gebruiksgemak wordt ook het verpakken een stuk eenvoudiger. De schotelantenne zit dan ook goed beschermd in een kartonnen doos met alle onderdelen netjes in een eigen compartiment.

Materiaal antenne
triax_antraciet Triax 64 cm Satelliet SchotelLet bij aanschaf van een satellietantenne ook op het materiaal waar een satellietschotel van gemaakt is. Als gevolg van temperatuurschommelingen kunnen schotels, van materiaal dat daar gevoelig voor is, van vorm. Staal is het minst kostbare materiaal. De betrouwbaarheden is echter sterk afhankelijk van de behandelingen en de verf. Een veelgebruikte behandeling voor stalen satellietschotels is polyester poeder coating. Zorg dat een stalen satellietschotel minimaal gegalvaniseerd is anders roest deze binnen een jaar van uw gevel af. Aluminium heeft geen last van roestvorming, maar is fragieler bij de montage. Composite fibre is daarentegen goed bestand tegen wisselende weersomstandigheden.

Montage
triax_montage Triax 64 cm Satelliet SchotelBij de Triax schotelantenne zit een duidelijke gebruiksaanwijzing. Deze gebruiksaanwijzing is helaas niet in het Nederlands, maar in het Engels. Wel wordt de gebruiksaanwijzing een stuk duidelijker doordat er veel afbeeldingen worden gebruikt. In de gebruiksaanwijzing staat niet alleen hoe de schotel in elkaar gezet moet worden, maar ook een duidelijk kaartje met aanwijzingen over de elevatie- (hoogte instelling) en de azimut- instellingen (hoever de schotelantenne vanuit het zuiden gericht moet worden). De bevestiging van de schotelantenne is erg duidelijk uigevoerd. Natuurlijk kan een normale muurbeugel of tegelframe gebruikt worden, maar ook een plaatsje aan een bestaande mast is onmogelijk.; de mast mag dan niet dikker zijn dan een cm of zes. Eén van de leukste dingen van deze schotel is het feit dat er voor deze schotelantenne geen gereedschap nodig is om hem in elkaar te zetten. Waar mogelijk zijn vleugelmoeren gebruikt voor het vastzetten van de bouten en mastbeugel. Ook de schotelantenne zelf is van een degelijke kwaliteit staal gemaakt. Voor bevestiging van de mastbeugel gebruikt de Triax een soort geleide banaan voor de elevatie instelling.

Constructie
triax_rood Triax 64 cm Satelliet SchotelDoor de constructie van de Triax schotelantenne is het monteren een heel eenvoudige klus. Het verkeerd monteren is juist door deze constructie uitgesloten. De schotelantenne en de bevestigingsbeugel (ook wel mount genoemd) zijn twee gescheiden delen. De schotelantenne zelf is een compleet geheel, het enige wat nog gemonteerd moet worden is de LNB houder met daarin natuurlijk de LNB. De bevestigingsbeugel is een soort klem die met een paar uitstulpingen in de banaan valt. Deze banaan is een rondlopende metalen doos op de achterkant van de schotelantenne. Op deze banaan staan twee graden verdelingen, een voor de meer noordelijke landen en een voor de zuidelijk landen. De klem is voorzien van een inkeping die wijst naar de graden verdeling op de banaan, zodat de elevatie op een eenvoudige manier ingesteld kan worden. Door de klem andersom te plaatsen kunnen we de elevatie instellen voor gebruik tot voorbij de poolcirkel. De arm van de schotel kan eventueel vergrendeld worden met een bijgeleverde kunststof blokje. Juist door de klaparm en de gemakkelijke manier van instellen is deze schotelantenne niet alleen voor thuis gebruik, maar vooral ook voor mobiel gebruik geschikt. In het laatste geval gebruiken we het kunststof vergrendelingblokje natuurlijk niet.

lnb_holders_en Triax 64 cm Satelliet SchotelVoor ontvangst van 4 satellieten in een optionele Triax TDS 64 TDS 78 of TDS 88 schotel waarvan de satellieten van 3 tot 20 graden van elkaar verwijderd zijn. Een makkelijke constructie is natuurlijk belangrijk, maar de signaal opbrengst van de schotel is uiteraard nog veel belangrijker. Om te weten wat u van de Triax 64cm offset schotel kunt verwachten is deze uitgebreid gemeten en getest. Alle drie de CanalDigitaal transponders, met de Nederlandse zenders, zijn gemeten en met elkaar vergeleken. Er zijn drie belangrijke meetwaarden. De totale opbrengst van de schotel met de LNBF, de signaalsterkte. Ook belangrijk is het om te kijken wat het verschil is tussen de achtergrond ruis en het feitelijke signaal, de Carrier to Noise verhouding, aangeduid met C/n. de derde manier om het signaal te beoordelen is een zogenaamde BER meting. De BER staat voor Bit Error Rate, ofwel hoeveel foute bits in het signaal zitten. De signaalsterkte van de Triax schotelantenne is dik voor elkaar. Bij meting zien we wat kleine verschillen, maar het signaal is altijd sterk genoeg en loopt zelfs op tot 74.7dBµV. Ook de ruimte tussen het signaal en de achtergrondruis is zonder goed met een waarde van9.2dB of meer. De BER meting laat zien dat de Triax schotel antenne een betrouwbare schotelantenne is. De fouten, na correctie, zijn allemaal weg behalve bij de SBS transponder. Hier blijven na correctie wel fouten bits per honderd miljoen bits. Dat er fouten zijn die niet gecorrigeerd kunnen worden is overigens niet in het beeld te zien.

Conclusie
De Triax schotelantenne is een buitengewoon eenvoudig te installeren schotelantenne. Zowel de constructie als de signaalopbrengst zijn goed. Door het grote gebruiksgemak van de klaparm en het gemak waarmee de elevatie ingesteld en afgelezen kan worden, is deze schotel ook voor op vakantie een goede metgezel. Toch zal hij het meest in de thuis situatie gebruikt worden. Voor de doe het zelf is dit een echte aanrader. Een schotelantenne die zonder gereedschap in elkaar gezet kan worden.

triax_64_cm Triax 64 cm Satelliet SchotelDe waardering voor de Triax wat montage betreft is duidelijk extra goed. Ook de mechanische kwaliteit verdient een plus punt. En tot slot verdient de schotel voor de ontvangst kwaliteit ook een plus punt.

Hier heb je een aantal voorbeelden waarmee je 3 of 6 satellieten kunt ontvangen op een vast opgestelde schotel:
Archsat schotel
Canaldigitaal TripleSat
BISAT - VISIOSAT
TechniSat Multytenne
Triax schotel
Transparante schotel
WaveField
B&R 60 cm schotelantenne
Satelliet schotel ontvangst voor op de Camping