De B&R is een offset schotelantenne. De LNBF hangt dus iets onder het midden van de schotel, zodat de LNB geen schaduw op de schotel werpt en daardoor de ontvangst vermindert. De B&R is voor de meeste mensen een onbekend merk. Toch is dit een schotelantenne van een al oude Nederlandse fabrikant. Door zijn zestig cm doorsnee is deze schotel vooral bedoeld voor de sterkere satellieten zoals de Astra satelliet, met de Nederlandse zenders.
De schotelantenne zit netjes in een ruime kartonnen doos verpakt. De bevestigingsonderdelen zitten apart in een plastic zakje. Doordat de doos vrij ruim is zit de schotel erg los in de doos. Beschermende opvulmaterialen ontbreken. Dat is natuurlijk goed voor het milieu, maar verhoogt de kans op transportschade. De arm van de schotel, waar de LNB in zit, is scharnierend aan de schotel bevestigd. Dit vereenvoudigd de montage aanzienlijk. De bevestigingsbeugel bestaat uit veel losse onderdelen.
Natuurlijk zit de schotelantenne compleet in zijn doos, toch ontbreekt een gebruiksaanwijzing. Omdat de bevestiging van de schotelantenne uit losse onderdelen bestaat, is het helaas mogelijk om de schotelantenne verkeerd te monteren. De bevestiging van de schotel, ook wel; Mount genoemd, is van behoorlijk dun materiaal gemaakt. Ook de beugels, bouten en moeren zijn niet bepaald fors of imponerend te noemen. Wel wordt de schotel met vleugelmoeren aan de mast gezet, maar dan wel weer erg kleine. De instelling van de elevatie, de hoek waaronder de schotel naar de satelliet kijkt, is duidelijk afleesbaar. Het hart van de bout dient als indicatie voor deze instelling. Opmerkelijk is de beperkte instelmogelijkheid van deze schotel. In het noorden van Nederland kan dit zelfs al een probleempje opleveren. De instelschaal loopt van ruim zestig graden tot dertig graden. De elevatie voor de Astra satelliet is in noord Nederland ongeveer achtentwintig graden en valt dus buiten de afstelschaal.
Het monteren van de B&R schotelantenne is, mede door het ontbreken van een gebruiksaanwijzing, een lastige klus. Aan de schotel zelf zit een metaalkleurige constructie waar de arm aan is bevestigd. Aan deze constructie moet een klem gezet worden om de schotel aan de mast of muurbeugel te kunnen bevestigen. Deze klem is van gevouwen staalplaat gemaakt. Op zich niets mis mee, maar wel een beetje te strak gevouwen. Om de hele constructie steviger te maken is bewust gekozen voor verstevigingbussen op die plaatsen waar de bouten door de Mount gaan. De arm van de schotel is inklapbaar om hem gemakkelijk te kunnen vervoeren. Uiteindelijk moet de arm met twee boutjes worden vastgezet. Al met al een constructie die geen prijs zal winnen voor degelijkheid, maar stevig genoeg is voor normaal gebruik.
Dat een schotelantenne niet zo eenvoudig te monteren is, is niet het belangrijkste. Uiteindelijk laten meetresultaten zien of een schotelantenne een betrouwbaar beeld geeft of toch teveel uitval heeft. De B&R is daarom ook uitgebreid gemeten en getest. Uiteraard zijn alle drie CanalDigitaal transponders gemeten. De metingen zijn in drie groepen te verdelen. Een signaalsterkte meting waarbij gekeken wordt naar de totale opbrengst van de schotel en LNBF. De signaal ruis afstand, C/N. Als laatst is een BER meting gedaan waarbij te zien is wat de schotel met de digitale inhoud van het signaal doet. Deze Bit Error Rate meting laat zien hoeveel foute bits in het signaal zitten.
De signaal opbrengst van de schotelantenne valt direct op. Een signaal sterkte van maar liefst 77 dBµV tot 78 dBµV op alle Nederlandse transponders. Ook de C/N waarde valt in positieve zin op. De gemeten signaal tuisafstand zit tussen 9.8dB en 11.4dB. Bij de meting van de BER blijkt dat alle fouten gecorrigeerd kunnen worden behalve op de SBS transponder. De BER meting levert een resultaat op van 8.7E-5. Al met al blijken de meetresultaten dik voor elkaar te zijn.
Conclusie
De B&R is geen eenvoudige schotel om even in elkaar te zetten. Ook de minder degelijke uitstraling speelt hem parten. Het ontbreken van een gebruiksaanwijzing is een duidelijke aanwijzing dat de fabrikant vindt dat dit een schotel is om te laten plaatsen en minder voor de beginnende doehet-zelver. De min puntjes maakt de B&R overigens goed met uitstekende meetresultaten.
De waardering voor de B&R wat montage betreft is duidelijk min (geen gebruiksaanwijzing).
De mechanische kwaliteit verdient ook niet meer dan een min (elevatie tot maximaal 30 graden, noord Nederland is 28 graden).
En tot slot verdient de schotel wel een dikke plus voor de ontvangst kwaliteit. Laten we eerlijk zijn, daar gaat het toch om!
Hier heb je een aantal voorbeelden waarmee je 3 of 6 satellieten kunt ontvangen op een vast opgestelde schotel:
Archsat schotel
Canaldigitaal TripleSat
BISAT - VISIOSAT
TechniSat Multytenne
Triax schotel
Transparante schotel
WaveField
B&R 60 cm schotelantenne
Satelliet schotel ontvangst voor op de Camping