De TechniSat Multytenne satellietantenne is een geweldig leuke satellietantenne. De ontvangst is goed, maar de schotel heeft een duidelijk probleem bij erg harde regen ontvangst vaalt weg! Normaal is voor ontvangst van meer satellietposities een grote satellietantenne nodig, maar TechniSat Multytenne schotelantenne is zeker niet groot. De schtel is maar net vijfenveertig centimeter klein en ontvangt standaard de Astra-1, Astra-2, Astra-3 en de HotBird satellieten. Deze schotel is ontwikkeld voor de sterke transponders van 4 Europese satellieten maar met ontvangst van de zwakkere transponders heeft Multyenne meer moeite.

multytenne_doos TechniSat Multytenne 45cm antenneDe Multytenne is keurig verpakt in een mooi doos. De LNB zit in een iets kleinere doos bij de schotel ingepakt. De schotel zelf heeft voldoende dikte om verbuigen te voorkomen. De bevestigingsbeugel (de mount) is van een degelijke kwaliteit aluminium gemaakt. Bij de schotelantenne zit niet alleen een mastbevestiging, maar ook een muurbeugel. Ook deze muurbeugel is van dik aluminium gemaakt. De gebruikte bouten voor het afstellen zijn allemaal inbusbouten. Een passende inbussleutel zit ook al in de verpakking.

mount TechniSat Multytenne 45cm antenneDe LNBF is een kant-en-klaar apparaat. Vooral deze LNBF is opvallend groot. Om vier satellieten te ontvangen zijn ook vier LNB’s nodig. De vier LNBF’s zijn in deze ene bak samengebracht. Alle bevestigingsmateriaal, inclusief de muurbeugel, is van hoogwaardig aluminium. Om alles goed te monteren wordt een gebruiksaanwijzing meegeleverd. Helaas is deze alleen in het Duits. Voor de meeste mensen zal dit niet zo’n probleem zijn.De Multytenne is speciaal voor gebruik in Duitsland gemaakt. Buiten Duitsland kan de ontvangst iets minder zijn. De fabrikant heeft hier een duidelijke keus gemaakt. Door het gebruiksgebied klein te houden zorg je er als fabrikant voor dat er maar een paar instellingen veranderd hoeven te worden., Op deze manier kan de complete LNBF set-up al in de fabriek gedaan worden. Dat blijkt een goede oplossing. In de grote LNBF zitten vier eenvoudige LNBF’s met een DiSEqC schakelaar. Alles is al op de juiste manier afgesteld en klaar voor gebruik. De gebruiksaanwijzing geeft ook informatie over het schakelen tussen de vier satellieten. Gelukkig is er voor gekozen o de Astra-1 satelliet, DiSEqC positie een te geven.

multyten_r TechniSat Multytenne 45cm antenneDe schotelantenne hoeft alleen maar op de Astra-1 uitgericht te worden om ook direct ontvangst van Astra-2, Astra-3 en de HotBird te hebben. Dat is pas gebruiksgemak. Natuurlijk mogenwe niet vergeten dat de Multyfenne een schotel is van maar 45 centimeter. Voor ontvangst van de Astra-1, en dan vooral de Nederlandse zenders, is dit wat aan de krappe kant. Toch blijkt tijdens het testen dat de Multytenne een betrouwbare ontvangst heeft.

Compacte schotel (slechts 45cm in diameter) voor het ontvangen van vier satellieten:
• HOTBIRD 13° oost
• ASTRA1 19,2° oost
• ASTRA3 23,5° oost
• ASTRA2 - Eurobird 28,5° oost

technisat_nl TechniSat Multytenne 45cm antenneDe waardering voor de TechniSat Multytenne is wat montage betreft een ruime 5. De mechanische kwaliteit van de antenne is voldoende voor 5. Het kleine formaat speelt de Multytenne parten op het gebied van de ontvangst. Hier verdient de TechniSat Multytenne net geen 3 voor ontvangst.

Hier heb je een aantal voorbeelden waarmee je 3 of 6 satellieten kunt ontvangen op een vast opgestelde schotel:
Archsat schotel
Canaldigitaal TripleSat
BISAT - VISIOSAT
TechniSat Multytenne
Triax schotel
Transparante schotel
WaveField
B&R 60 cm schotelantenne
Satelliet schotel ontvangst voor op de Camping