Artikelindex

Een groep studenten van een ICT -college in het zuiden van ons land hebben in het kader van hun opleiding een pc-veiligheids experiment uitgevoerd. De opdracht luidde: "Zoek uit hoe snel een schoon geïnstalleerde pc besmet zal worden als deze, zonder enige vorm van protectie, met het internet wordt verbonden". Het resultaat was voor zowel de leerlingen als de docenten verbijsterend. Binnen één uur bleek de pc meer dan 250 virussen te bevatten.

Verder werden er tijdens een veiligheidsscan meer dan vijftig Trojaanse paarden ontdekt en talloze vormen van spyware. Dit artikel wijst u op de gevaren van onbeveiligd surfen op het internet en de maatregelen die u kunt treffen om virussen en spyware buiten de deur te houden.

- Een opsomming van gevaren
- Internet Explorer 7.0 instellen
- Privacybescherming
- Bescherming tegen phishing
- Anoniem surfen via een internet-proxy

Een opsomming van gevaren

Het internet is een wespennest. Zodra u uw pc met het internet verbindt loopt deze direct gevaar, dat blijkt wel uit het onderzoek van de studenten. Trojaanse paarden, virussen, phishing-mails, spyware proberen op alle mogelijke manieren in uw pc terecht te komen: via uw e-mailpostbus, via een website, zelfs via digitale foto's. Andere bedreigingen doemen op wanneer u een website bezoekt waar ActiveX-elementen de controle over uw pc proberen over te nemen. Hackers proberen via een website Browser-Helper Objects (BHO's) te besmetten met een Trojaans paard, terwijl phishers via een door u bezochte website uw creditcardgegevens trachten te achterhalen. Alsof dit niet genoeg ellende is zijn er ook nog software-bots actief die via de internetverbinding uw modempoorten afscannen naar open deuren, zodra u verbinding heeft met een website.

Niet zonder reden heeft Microsoft bij de ontwikkeling van Windows Vista zwaar geïnvesteerd in veiligheid door middel van een mix van technische maatregelen en tools. Zo is Windows Vista standaard voorzien van Windows Defender, een zeer krachtige beveiligingstool. Ook Internet Explorer heeft met versie 7 een forse metamorfose ondergaan en is aanzienlijk veiliger dan zijn voorgangers.


Internet Explorer 7.0 instellen


Websites worden bezocht door middel van een browserprogramma als Internet Explorer, dus is het logisch dat dit gereedschap veilig dient te zijn. In Internet Explorer 7.0 zijn daarom enkele zeer krachtige beveiligingsfuncties ingebouwd. Zodra het website adres of ‘URL’ rare tekens bevat, wordt Internet Explorer 7.0 extra waakzaam en wordt de site door het programma gemonitord via het ingebouwde phishing-filter. Standaard worden op een website aanwezige ActiveX-elementen geweerd en krijgt u een waarschuwing op uw scherm te zien, zodra een ActiveX-element actief wil worden. U kunt dan zelf beslissen of de ActiveX-component op uw systeem toelaat of niet.

Verder is het in Internet Explorer 7.0 voor phishers heel lastig gemaakt om via een script achter gevoelige informatie van de gebruiker te komen. Internet Explorer is beschikbaar voor Windows XP en Windows Vista en vooral in combinatie met Windows Vista is de browserbeveiliging bijzonder krachtig. In een Windows Vista omgeving houdt de browser namelijk rekening met de rechten van de gebruiker en wordt de sessie in een speciale 'veilige modus' uitgevoerd. Deze modus beschermt het besturingssysteem tegen veranderingen van instellingen, die vanuit de Internet Explorer geïnitieerd kunnen worden. De kans dat langs deze weg ongecontroleerd veranderingen in het Windows Vista register worden aangebracht is daarmee tot een minimum beperkt. Door middel van deze techniek worden ook scriptgestuurde aanvallen op het systeem geweerd en worden pogingen om in uw mappen ongevraagd bestanden op te slaan afgestopt.

U kunt zelf aangeven in hoeverre u van deze beveiligingvoorzieningen gebruik wilt maken. Zo is het mogelijk om de browser zo in te stellen dat bepaalde websites niet langer bezocht mogen worden. Of het downloaden van bepaalde bestanden te weigeren. Standaard gaat de browser zeer intelligent om met internetzones: websites die de browser als ongevaarlijk inschat worden in de normale beveiligingsmodus afgehandeld. Zodra echter een website wordt bezocht die als gevaarlijk wordt ingeschat, schakelt de browser over op een hoger beveiligingsniveau. Gebruikt u Internet Explorer 7 ook voor uw eigen bedrijfsintranet, dan gelden slechts de laagste beveiligingsniveaus. Al die instellingen zijn aan te passen. Wilt u weten welke instellingen voor een bepaalde zone gelden en die aanpassen, dan klikt u op Extra >> Internetopties en opent het tabblad Beveiliging.


int_beveil_1 Een veiliger internetverbinding in 3 stappen


Door met de schuifbalk te schuiven, selecteert u een andere zone en ziet u meteen welke instellingen voor die zone gelden. Wilt u deze instellingen aanpassen aan uw eigen wensen, bijvoorbeeld omdat u gelezen hebt dat een website niet te vertrouwen is, dan klikt u op de knop Aangepast niveau.