Dit lekkere recept voor de tomatenbeignets heb ik uit de eerste uitgave van 2018 van het blad “Happy in Shape”. Ik heb ze als avondmaaltijd bereid in combinatie met zoete aardappelfrietjes en wat gebakken kastanje champignons en roerbakgroente.
Wat heb je nodig voor dit gerecht? (voor 2 pers.)
Tomaten beignets:
-45 gr. kikkererwtenmeel
-3 tomaten
-75 gr. gedroogde tomaten (in olie)
-30 gr. bladpeterselie
-3 lente uitjes
-Kokosvet (ontgeurd)
-Versgemalen peper en zeezout
Zoete aardappelfrietjes:
-2 zoete aardappels
-Versgemalen peper en zeezout
-Chilipoeder
-Olijfolie
Overige:
-Kastanjechampignons
-Lente uit voor garnering
-2 teentjes knoflook
-1 ui
-Broccoli en bloemkool (hoeveelheid naar wens of behoefte)
Begin met het bereiden van de zoete aardappelfrietjes. Deze hebben het langst nodig om te garen. Zet als eerste de oven op voorverwarmen (200 graden). Schil en was de zoete aardappels. Snijd deze vervolgens in frietjes. Marineer ze met wat olijfolie, zeezout, versgemalen peper en chilipoeder. Verdeel ze op een bakplaat met bakpapier, zorg er voor dat ze een beetje ruimte hebben, dan worden ze het knapperigst. Als de oven warm is bak je de frietjes in ongeveer 30 minuten.
Zet ondertussen een pan met water op en kook de broccoli en bloemkool ongeveer 5 minuten.
Terwijl de frietjes bakken en de groente kookt kun je de tomatenbeignets gaan bereiden. Hier heb je ongeveer 15 minuten voor nodig. Snijd als eerste de tomaten in kwarten en verwijder de zaadjes en het vocht. Snijd ze vervolgens in grote stukken. Snijd ook de gedroogde tomaten en lente uit in grote stukken en hak de peterselie grof. Doe daarna alles in een keukenmachine en maal tot een grof mengsel, het is niet erg als er nog stukken in zitten.
Kruid het mengsel met peper en zout en meng daarna het kikkererwtenmeel erdoor. Verhit voldoende kokosvet in een pan. Als de olie heet is (180 graden) leg je met een lepel een soort “balletjes” van het mengsel in de olie om te frituren. Je kunt er zelf voor kiezen hoe groot je ze maakt. Ik heb ze ter grootte van een eetlepel gemaakt. Als je een grotere pan gebruikt kun je er meer tegelijk frituren. Frituur de beignets ongeveer 2 minuten om en om. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord met wat keukenpapier om het vet iets op te nemen.
Gebruik vervolgens de zelfde pan om de kastanje champignons in te bakken. Deze heb je vooraf schoongemaakt met een champignon borsteltje en in stukjes gehakt.
Snijd de knoflook en ui fijn en de broccoli en bloemkool in roosjes. Roerbak de knoflook en ui een paar minuutjes, voeg hier vervolgens de gekookte broccoli en bloemkool aan toe. Roerbak deze kort mee. Kruid met wat peper, zout, paprika poeder of je andere favoriete kruiden.
Inmiddels zijn de zoete aardappel frietjes ook al klaar. Serveer alles met wat lente ui of augurkjes.
TIP: Ik vind het fijn om alle groentes van te voren te snijden en alles af te wegen. Als je op deze manier alles klaar zet lijkt het alsof je minder tijd nodig hebt en alles verloopt lekker soepel. Koken moet leuk zijn dus maak er een feestje van, swingend op je favoriete afspeellijst op spotify uiteraard ;).