Keuzetabel vetten en olie
Bij de indeling van de keuzetabel is uitgegaan van de hoeveelheid verzadigd vet die de producten bevatten. De voorkeur gaat uit naar producten met weinig verzadigd vet. Producten die zachter of vloeibaar zijn, bevatten over het algemeen minder verzadigd vet. Daarom hebben de vetarme smeersels, evenals de zachte margarines, de vloeibare bereidingsvetten en alle soorten olie de voorkeur boven harde (bak) margarines en roomboter.

Productgroep

Bij voorkeur

Middenweg

Bij uitzondering

Vet voor de broodmaaltijd

halvarine, margarine met minder dan 17 g verzadigd vet per 100 g

margarine met 17-24 g verzadigd vet per 100 g, halfvolle boter

boter, harde margarine, roomboter

Vet voor de bereiding

margarine met minder dan 17 g verzadigd vet per 100 g, olie (alle soorten), vloeibaar bak- en braadvet, vloeibaar frituurvet

margarine of bak- en braadvet of frituurvet met 17-24 g verzadigd vet per 100 g

harde margarine, hard bak- en braadvet en hard frituurvet

Hoe werkt de keuzetabel?

vetten_olie Keuze tabel vetten en olieOm het gemakkelijker te maken goed te kiezen, hebben we een keuzetabel gemaakt. Hierin zijn voedingsmiddelen ingedeeld in drie categorieën, 'bij voorkeur', 'middenweg' en 'bij uitzondering'. Deze geven een indicatie voor het gebruik van dit voedingsmiddel. Als u veel kiest uit de categorie ‘bij uitzondering’, dan is het een stap in de goede richting om vaker op te schuiven naar de categorieën ‘bij voorkeur’ en ‘middenweg’. Het gaat erom dat er een goede balans is tussen gezonde en minder gezonde keuzes.

Aanbevolen hoeveelheid vetten en olie
Om voldoende vitamine A en D binnen te krijgen, heeft iedereen een bepaalde hoeveelheid margarine en/of bak- en braadproducten nodig. Daarom raadt het Voedingscentrum aan brood te besmeren met ongeveer vijf gram margarine per sneetje. Gebruik voor bakken en braden vloeibare margarine en eventueel olie.

Kleinste hoeveelheden voor vrouwen
Vanaf de leeftijd van 4 jaar gelden twee aanbevolen hoeveelheden. De kleinste gelden voor de vrouwen; de grootste voor de mannen.

1 tot 4 jaar

4 tot 12 jaar

12 tot 20 jaar

20 tot 50 jaar

50 tot 70 jaar

70+-ers

Halvarine, margarine, bak- en braad-producten (minimaal)

15 gram

15-35 gram

20-30 gram

20-35 gram

20-35 gram

25-35 gram

Halvarine, margarine, bak- en braad-producten en olie (maximaal)

25 gram

30-40 gram

40-50 gram

40-50 gram

35-45 gram

30-40 gram

bron : voedingscentrum.nl