Wat is gezonde voeding?
In tijden waarin we gewezen worden op onze gezondheid, ons gewicht en verstandige voeding wordt de vraag wat nu gezonde voeding is steeds belangrijker. Het leek of we het vroeger vanzelf allemaal wisten, maar dat het nu een groot geheim is dat ontsluierd moet worden. Wat moet je wel eten? Wat kun je beter laten staan? Word ik hier niet te dik van? Zal ik dat gaan eten voor een platte buik?

gezonde_voeding Gezonde voedingZo ingewikkeld is het allemaal niet. We worden onzeker gemaakt door alle mensen die maar steeds beweren dat we gezonder moeten leven. Maar wat vroeger gezond was is dat nog steeds. Het is belangrijk dat je vijf maal per dag verse groenten of fruit eet. Simpel. Kan iedereen onthouden. Een portie is een appel, een peer, een schep broccoli ter grootte van je eigen vuist. Verder is alles wat bewerkt is en van de ruwe onderdelen ontdaan is minder gezond dan de voedingsmiddelen waar de vezels nog wel in zitten. Dus volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta en vul maar aan. Plantaardige oliƫn zijn in principe gezonder dan dierlijk vetten. Dus als je kiest wat je eet en waarin je je voedsel klaar maakt, dan zou je daar rekening mee kunnen houden. Vis is belangrijk en drie keer per week vis eten is erg verstandig. Eiwitten heb je nodig en die haal je uit ons dagelijks menu voldoende: uit die vis, uit een glas karnemelk, uit een bakje magere yoghurt.

Je moet bovendien beseffen dat de mens niet gebouwd is voor tijden van overvloed. Je zou met mate moeten eten. En vooral ook zorgen dat je voldoende beweegt. Als je dat doet is er eigenlijk geen voedingsproduct dat niet in een gezonde eetwijze past.

Laat je niet gek maken. Je weet best wat gezonde voeding is. Onzekerheid is onnodig.
Laat je niet verleiden om veel voedingsmiddelen te nuttigen die je niet echt nodig hebt en die vol energie zitten. Van frisdranken tot tussendoortjes.
Laat je niet intimideren door de kennis van anderen, maar zorg dat je zelf eetwijs bent en je verstand gebruikt in plaats van je te laten leiden door lekkere trek.