De neus
Met uw neus in de boter vallen, doen alsof uw neus bloedt, uw neus in andermans zaken steken… De neus is een inspiratiebron voor veel spreekwoorden en gezegden. Maar bovenal speelt ons reukorgaan een belangrijke rol in onze ademhaling.
In de neus zitten neushaartjes. Deze hebben een belangrijke functie: ze voorkomen dat grote schadelijke deeltjes in de longen terecht komen. De neusholte bestaat uit met slijmvlies beklede botplaten die de kleinere deeltjes uit de ingeademde lucht opvangen. Door de goede doorbloeding wordt in de neusholte de lucht verwarmd en wordt hier een luchtstroom veroorzaakt waardoor geurstoffen naar het reukslijmvlies worden verplaatst.
Luie neusgaten
Wist u trouwens dat u maar door één neusgat tegelijk ademt ? Het neusgat waardoor de lucht het makkelijkst naar binnenstroomt, wisselt om de paar uur. Dit komt doordat de bloedtoevoer naar de bloedvaten in de slijmvliezen van uw beide neusgaten niet constant is. Eén van beide neusgaten krijgt meer bloed waardoor het slijmvlies in dat neusgat een beetje opzwelt en er minder ruimte is om lucht door te laten. Daardoor stroomt de lucht makkelijker naar binnen door het andere neusgat. Na een paar uur is het andere neusgat weer aan de beurt. Dit wordt de neuscyclus genoemd. Als u op uw zij ligt stroomt het bloed makkelijker naar uw ‘onderste’ neusgat, en ademt u voornamelijk door het ‘bovenste’ neusgat. De neuscyclus is niet bij iedereen even sterk. De sterkte wordt minder naarmate u ouder wordt.
Geur
Een geur ontstaat doordat heel kleine deeltjes van een stof de lucht in kunnen zweven. Als je ademt, komen de deeltjes ook in je neus. Hoog in de neusholte bevinden zich miljoenen kleine cellen op een gedeelte dat niet groter is dan een postzegel. Deze cellen vangen de geuren op. Die cellen heten geur receptor cellen. de lucht stroomt daar overheen en de zenuwen sturen dan boodschappen naar de hersenen. De hersenen zetten de boodschap weer om in een daad.
De neus is opgebouwd uit het neusbeen en het kraakbeen. Aan de beide kanten van het neustussenschot bevinden zich de twee neusholten, die bekleed zijn met slijmvlies. De neusholten lopen van de neusgaten tot de keel.
Gezondheid
Als u niest, wordt het neusslijmvlies geprikkeld en treedt er een beschermende reflex in werking. Niezen is een onwillekeurige inademing, gevolgd door een explosieve uitademing door de neus. Hierbij kunnen vastzittende of prikkelende deeltjes met het neusslijm naar buiten komen. Met wel 150 km per uur…..Gezondheid !
Haal uw neus er niet voor op
We hebben het allemaal geleerd: neus snuiten en niet ophalen. En toch: uw neus ophalen is beter dan snuiten. Een testje: knijp beide neusgaten dicht en probeer te snuiten. U merkt dat uw trommelvliezen ‘knappen’ en uw keel opzwelt.
Als u verkouden bent doet u feitelijk hetzelfde, alleen blaast u dan het virus in uw oren en keel. Want het virus dat verkoudheid veroorzaakt, vermeerdert zich namelijk in uw neusslijmvlies. Door uw neus te snuiten oefent u druk uit op dat slijm en perst u het in de verschillende holtes in uw hoofd.
Het gevolg: een grote kans op voorhoofdholte, bijholte- en oorontsteking. Als u uw neus ophaalt, zuigt u het slijm (en dus ook de virussen) juist weg uit uw hoofdholten. Minder aangenaam voor uw omgeving wellicht, maar dus wel beter voor uzelf.
Wilt u toch liever uw neus snuiten, doe het dan neusgat voor neusgat. Dan is de overdruk in uw neus, en dus het ‘perseffect’, een stuk minder.
Bouw van de neus
Er zijn zeer veel verschillende neuzen, die allen verschillend functioneren.
Chinese mensen hebben een wipneusje, negroïde mensen een brede platte neus. Mensen in koudere werelddelen een lange neus. Het klimaat speelt dus ook een rol.
De mensen met een wipneusje snuiten bijna nooit.
Het snot loopt vanzelf de keel in.
Een grote lange neus snuit meestal
zeer veel de neus, maar dat is verkeerd!
Dus er zijn mensen die wel eens hun neus moeten snuiten. Dan is voorzichtig snuiten, of nog beter afvegen, gewenst.
Natuurlijk moet men dan nog proberen ook dit te verminderen, door bijvoorbeeld de houding te corrigeren.
Chinezen in China snuiten nooit en blijken weinig slijmvlies problemen in de neus te hebben. Het snot in de keel verwijderen zij veelal door het uit te spugen. Dit is vanzelfsprekend niet nodig, en verkeerd. Door de SARS-epidemie werd in China door de overheid , vanwege de hygiëne, dit spugen aangeraden af te leren.
Vanzelfsprekend is dit voor hun algemene gezondheid ook beter. Zie: SARS
Chinezen in Europa wonend zijn veelal, zich aanpassend aan onze gewoontes, gaan snuiten en vertonen nu wel neusziekten.
Conclusie:
Niet Snuiten!
Het allerbest is om niet te snuiten. Ophalen is beter dan snuiten maar ook dit kan tot veel beschadiging leiden.
Dus beter is niets te doen!
Onder normale omstandigheden slikt u per dag automatisch een halve liter snot door.
Dit is de normale dagproductie! En er zijn dagen dat U niet snuit.
Bij een verkoudheid of irritatie kan de meer productie er dus ook nog wel bij.
Het is dus niet noodzakelijk dit zelf te verwijderen.
De neus flink ophalen is ook geen oplossing, want dit geeft dezelfde irritatie en beschadiging. Het gevolg hierbij is ook nog dat het neusamandelweefsel verdikt raakt, of in de neus poliepen worden gemaakt.
Dus: Het slijm komt vanzelf in de keel en wordt doorgeslikt.