Hooikoorts en voedselallergie zijn vormen van allergie. Als je pech hebt, kun je van beide tegelijkertijd last krijgen. Dat komt door de zogenaamde kruisreactie. De antistoffen in je lichaam die zich op de pollen richten 'vergissen zich' en richten zich ook op onderdelen uit je voedsel. Met vervelende extra klachten als gevolg.

Antistoffen aanmaken
Van hooikoorts en voedselallergie heeft iedereen wel gehoord. Als je hooikoorts (ook wel pollenovergevoeligheid of pollinose genoemd) hebt, reageren de slijmvliezen van je neus, keel en ogen allergisch op de pollen van grassen, bomen of bloemen. Je lichaam maakt antistoffen aan tegen de pollen en zo ontstaan klachten.

Vervelende klachten
Ook bij voedselallergie maakt je lichaam antistoffen aan, maar dan tegen bepaalde eiwitten die in je voeding voorkomen. Sommige eiwitten kunnen namelijk tot allergische reacties leiden. Vandaar dat ze ook wel allergenen heten.

Voorbeelden van allergenen in je voedsel zijn eiwitten in (koe)melk en in noten. Ook door voedselallergie krijg je vervelende klachten, zoals maag- of darmklachten, zwelling van je lippen of galbulten (urticaria).

Kruisreactie uitgelegd
Dat hooikoorts en voedselallergie soms samen kunnen gaan, is veel minder bekend. De klachten van de voedselallergie komen dan nog eens bovenop de klachten van hooikoorts en dat maakt het dubbel vervelend. Hoe kan het dat hooikoorts en voedselallergie samengaan?

Het heeft alles te maken met een kruisreactie, en wel de kruisreactie tussen de pollen en een plantaardig voedingsmiddel. Het is best ingewikkeld hoe het exact in zijn werk gaat, maar het komt erop neer dat de antistof (het IgE-antilichaam om precies te zijn) die zich richt op het pollenallergeen, zich kan richten op verschillende onderdelen van dat pollenallergeen.

Een bepaald onderdeel van dat pollenallergeen komt ook voor in plantaardige voedingsmiddelen. De antistof die zich op dat bepaalde onderdeel richt, kan plantaardige voedingsmiddelen op deze manier ook herkennen als allergeen. Hierdoor gaat de antistof zich ook op het voedsel richten. Dit heeft een voedselallergie tot gevolg.

De antistof richt zich niet altijd op dat bijzondere onderdeel van het pollenallergeen. Daarom is het dus ook lang niet altijd zo dat mensen die hooikoorts krijgen, ook last krijgen van een voedselallergie!

Verschillende reacties
In de loop der tijd is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de mogelijke kruisreacties tussen pollen en voedsel. Hieronder staan de bekendste. Maar sommige van de beschreven reacties zijn echt heel uitzonderlijk en komen dus maar weinig voor.

Pollensoort Kruisreactie op

Graspollen (bloeiseizoen: van april tot en met half oktober, afhankelijk van het soort gras)

Aardappel, tarwe, tomaat, pinda, boekweit

Bijvoetpollen (Artemisia Vulgaris, bloeiseizoen: augustus)

Bepaalde tuinkruiden en specerijen, met name selderij, anijs en koriander, wortel

Berkenpollen (bloeiseizoen: van april tot en met mei) Bepaalde fruitsoorten
(met name verse appel, peer, kers en abrikoos), noten (met name hazelnoot), wortel, selderij, aardappel
Timothee graspollen (bloeiseizoen: van mei tot en met september) Aardappel, appel, wortel, selderij

Heftige klachten
Een kruisreactie kan veel voorkomen bij mensen met een allergie voor bijvoetpollen of voor berkenpollen. Wie een bijvoetpollenallergie heeft, kan allergisch reageren op verschillende specerijen en keukenkruiden, zoals anijs, dille, selderij en venkel. Soms kunnen heftige klachten ontstaan, zoals angio-oedeem. Bij angio-oedeem kunnen zwellingen van de oogleden, lippen en soms van de slijmvliezen van mond- en keelholte optreden.

bron : gezondheidsnet.nl