Kleine veranderingen in je rijstijl kunnen veel brandstof besparen. Lees onze tips en leer hoe u meer kilometers maakt voor minder geld.

RIJD SOEPEL

Agressief rijden kost aanmerkelijk meer brandstof dan soepel rijden. Voorkom te hard optrekken en remmen en probeer zo soepel mogelijk te sturen.
Rijd in hoge versnellingen en voorkom te hoge toeren tallen. Hoe hoger de versnelling waarin je rijdt, hoe lager het toeren en hoe zuiniger het brandstofverbruik. Schakel dus op wanneer je kunt, zonder de motor te zwaar te belasten. Schakel op tijd als u weg rijdt of optrekt. Jaag de toerentalwijzer nooit het in rood.

AIRCONDITIONING AFZETTEN
Gebruik airconditioning met mate. Airconditioning vormt een extra belasting op de motor en dat kost brandstof. Dus beperkt het gebruik ervan tot echt warme dagen. In plaats daarvan kan je op hete dagen ook de ventilator aanzetten.

VOORKOM HOGE SNELHEDEN
Hoe harder je rijdt, des te meer luchtweerstand je ondervindt en dus te meer brandstof je auto verbruikt om dezelfde snelheid te behouden. Door een paar kilometer onder de maximumsnelheid te rijden, kan je brandstof besparen. Dus rustig rijden.

VOORUITKIJKEN
Houd vaart en afstand goed. Denk tijdens het rijden vooruit. Minder bijvoorbeeld op tijd vaart om de stoplichten van kleur te laten veranderen in plaats van volledig te stoppen of geef voordat u een heuvel oprijdt alvast wat meer gas. Houd voldoende afstand ten opzichte van de auto voor je zodat je voldoende tijd hebt om gelijkmatig te remmen.

VERMIJD TE LAND STATIONEER DRAAIEN
Met een stationair draaiende motor kom je nergens, maar de motor verbruik wel brandstof. Zet de motor af als je in de file staat of op iemand wacht, totdat je weer gaat rijden. In het algemeen geldt dat als je langer dan 10 seconden stilstaat, het loont om de motor af te zetten.

BANDEN
Houd jij banden op de juiste druk. Banden die tot de juiste druk zijn opgepompt, zijn valiger en gaan langer mee. Te zachte banden kunnen ervoor zorgen dat u minder zuinig rijdt. Met een te zachte of te harde band is de kans op bandenpech ook veel groter.

HARD OPTREKKEN
Snel optrekken kan tot een hoger brandstofverbruik leiden.
Door te snel op te trekken, verbruik je meer brandstof dan je denkt. Trek zo constant en soepel mogelijk op.

VOORKOM HARD REMMEN


Door te plotseling te remmen, verbruik je meer brandstof dan je denkt. Anticipeer op de verkeerssituatie en minder tijdig en op veilige wijze vaart.