Snikhitte, files, jengelende kinderen. Soms is de vakantierit een lijdensweg. Hoe hou je het aangenaam in de auto? Youtips geeft tips voor een koele, ontspannen vakantiereis.

EERST AFKOELEN

Is de auto bloedheet na het parkeren, zet dan eerst de deuren open zodat de ergste warmte weg kan. Zet vervolgens de ramen nog even open als je gaat rijden, voor nog meer afkoeling door de rijwind. Doe dan pas de airco aan en sluit de ramen.

RECIRCULATIESTAND

Een prettige binnentemperatuur bereik je sneller als je na het sluiten van de ramen de recirculatiestand een paar minuten gebruikt. De lucht in de auto koelt sneller af omdat er niet steeds nieuwe warme buitenlucht wordt aangevoerd. Zet de knop na een paar minuten wel weer terug, anders wordt de lucht bedompt en ongezond. Je hebt zuurstofrijke lucht van buiten wel nodig.

ZONNESCHERMPJES

Zonneschermen met zuignap of rolgordijntjes aan de zijruiten houden direct zonlicht tegen. Fijn voor de kinderen op de achterbank! Er is ook denkergetinte folie om (tijdelijk) op de zijruiten te plakken.
Let op: dit mag beslist niet op de voorste zijruiten en de vooruit.
Zicht door het rechter zijraam heb je nodig als je rechtsaf slaat.

ZOMERHOES

Trek een uit badstof vervaardigde zomerhoes over het kinderzitje. Dit absorbeert vocht, is makkelijk te wassen en is aangenamer dan de originele bekleding.
Geen zomerhoes?
Dunne handdoeken helpen ook.

STOP REGELMATIG

Een lange vakantierit is vermoeiend, voor iedereen in de auto. Pauzeer regelmatig en strek dan even de benen. Beetje voetballen op een grasveldje of even rennen in de speeltuin. Dit bevordert de bloedsomloop en de zuurstofopname en koelt verhitte lichamen weer even af. Twee uur rijden en een kwartiertje pauze blijkt het meest effectief.

NAT WASHANDJE

Stop een paar koude en natte washandjes in een afgesloten plastic zakje. Heerlijk om de kinderen en de bestuurder even op te frissen als het erg warm is. Dep gezicht en polsen met het natte washandje.

’S NACHTS RIJDEN

Door heel vroeg in de ochtend te vertrekken of desnoods ’s nachts te rijden, vermijd je de ergste hitte. Let op: veel automobilisten jakkeren ;s nachts te lang door en vallen (bijna) in slaap. Dus ook ’s nachts geldt: tijdig pauzeren.

NIET TE KOUD

Heef je auto airco, maak dan de overgang tussen de binnen en buitentemperatuur niet te groot. Een paar graden koeler is vaak al voldoende. Voor veel mensen is 21 tot 23 graden comfortabel. Bij handmatige airco is dat ergens halverwege rood en blauw.

VENTILATIEOPENINGEN

Richt de koude lucht niet direct op het lichaam, dat kan hoofdpijn, een stijve nek en pijnlijke ogen veroorzaken. De beste koeling bereik je door de ventilatieopeningen op de voorruit te richten.

HAZESLAAPJE

Speciaal voor papa of mama achter het stuur: een koele automobilist heeft een beter reactievermogen. Voor een veilige vakantierit is een koele auto met een wakkere bestuurder dan ook onontbeerlijk. Toch moe? Stoppen en een kwartiertje slapen helpt!

Heerlijk op zomervakantie met de auto (en caravan), dat is een prima vooruitzicht. Goed voorbereid zijn op een lange rit, bijvoorbeeld naar het zuiden van Europa, is dan het halve werk.
Zie ook ANWB: pdf Tips voor een koele rit Verkeersdruktekalenders buitenland