Stereo Coder
Stereo Coder

Weer een prachtig project van Vincent Bruinink.
Dit keer is het een 8X Sample Stereo Coder. En weer hebben we een totaal pakket voor je klaar staan om te Downloaden.
De zip file bestaat uit een , Layout viewer / Top and Bottom gif / schema / Layout en een Layout in PDF die je zo kunt uitprinten en gebruiken.

 

PrImageincipe van de Stereo Coder


De basis principe van een stereo encoding is het genereren van een gemoduleerd signaal dat door een mono en een stereo ontvanger kan worden ontvangen. Dit wordt gedaan door het linker kanaal (A) toe te voegen bij het rechter kanaal (B) en deze samen zenden als een audio gemoduleerd signaal , in de range van 20Hz tot 16kHz.
De Encoder substract dan het B kanaal van het A kanaal, en moduleert een 38 kHz toon, om een verschil te genereren tussen de twee kanalen.
De 38 kHz carrier is verwijderd en de resulterende sidebands worden getransmit.


Image

Het diagram boven laat het gemoduleerde composite stereo signaal zien. Ik heb de blauwe kleur gebruikt om de lage audio frequenties te identificeren(De frequenties die je hoort), en geel voor de hoge frequenties. Om de DSB 38 kHz A- B signaal te decoderen heeft de receiver een carrier source nodig. Dit is nodig om een low-level 19 kHz tone te genereren wat is verdubbeld tot 38 kHz in de decoder.
Om het signaal te decoderen, de audio range van 20Hz tot 16kHz vormen een mono signaal (A+B). Mono receivers gebruiken dit meteen . De stereo decoder demoduleerd het (A-B) signal en voegt dit toe aan (A+B). Simpele rekensom laat zien dat :
(A+B) + (A-B) = (A+A) + (B-B) = 2A.
Met andere woorden, kanaal A (links) is nu geisoleerd. Dan inverteren we het (A-B) signal, dan doen we weer hetzelfde, en krijgen we:
(A+B) + (B-A) = (B+B) + (A-A) = 2B.
Kanaal B (rechts) is nu geisoleerd, nu hebben we onze twee A en B stereo signalen geisoleerd.

Stereo Coder Functie

De twee stereo kanalen (A en B ) worden geleid door een buffer versterker, waar filtering en pre-emphasis is toegevoegd. Beide worden dan door een additieve mixer geleid om het A+B signaal te vormen. Het B kanaal is geinverteerd en geleid door een tweede additive mixer, samen met de niet-geinverteerde A kanaal l, krijg je het A-B signal.

Image

Het A-B signaal wordt door een balanced modulator geleid die op er op zijn beurt een A-B double-sideband met supressed carrier van genereert. Dit wordt nu door in laatste additieve mixer gestopt, samen met het A+B signaal. De 38 kHz carrier is ook gesplitst en gefilterd om een 19 kHz low-level piloot toon te vormen, die ook in de laatste additieve mixer wordt gestopt. De composite stereo output bevat daarom A+B, A-B (verschil) , en carrier informatie

 

Image

Om naar de Download page te gaan en de Stereo Coder te Downloaden , klikt u op de Download button