Firefox
Firefox
Je hebt er al vaak van gehoord Firefox.
Maar wat is het nu precies, waarom zou je Firefox gebruiken ?
Er zijn een heleboel mensen die zweren bij Firefox.

Hieronder een paar voordelen op een rijtje.

Beveiliging
Misschien heb je wel eens last gehad van spyware, vervelende programmaatjes die stiekem je startpagina veranderen of popups openen. Spyware installeert zich vaak via Internet Explorer. Waarom? Omdat Internet Explorer veel gebruikt maakt van ActiveX en Active Scripting. Dit zijn scripttalen waarmee een website meer controle kan hebben over de computer van de gebruiker (wat jij dus bent). Het is voor spyware dus heel makkelijk om via Internet Explorer jouw computer binnen te dringen.

ImageStandaarden
Firefox houdt zich aan de webstandaarden. Dit is voor een normale gebruiker niet een reden om over te stappen, maar voor een webmaster een van de grootste redenen. Standaarden zijn de regels waar iedereen zich aan kan houden (lees: kan), als je wilt dat je website er in alle browsers fatsoenlijk uitziet. Alleen Internet Explorer gooit roet in het eten door zich lang niet aan alle standaarden te houden. In Internet Explorer zitten namelijk een groot aantal bugs (fouten in het programma) die ervoor zorgen dat de pagina er net iets anders uitziet dan de regels voorschrijven. Mozilla Firefox houdt zich veel beter aan de standaarden.

 


Ontwikkeling
Mozilla Firefox is constant bezig met het ontwikkelen van nieuwe software en het uitbreiden van de huidige software om de gebruiker zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Internet Explorer echter doet bijna niets meer aan ontwikkeling, hoe lang hebben we wel niet moeten wachten op Internet Explorer 7.0? En toen deze er kwam was het ook nog eens een rip-off van Firefox met het 'tabbed browsing'.

Extensies
Firefox biedt de mogelijkheid extensies te gebruiken. Dit zijn kleine uitbreidingen voor de browser die kleine taken voor je kunnen uitvoeren. Een goed voorbeeld zijn de mouse gestures. Met deze extensie kun je door bepaalde bewegingen met je muis te maken bepaalde commando's uitvoeren, zoals 'Startpagina openen', 'Een pagina terug' of 'Een pagina vooruit'.

Ook kun je met Firefox makkelijker zoeken door middel van de Google zoekbalk bovenin het scherm. Verder zit er nog een handige popup blocker ingebouwd, die alle irriterende popups wegwerkt.

Conclusie
Als je nog niet overgestapt bent op Firefox, doe het dan nu! Deze browser biedt je een veel betere bescherming en meer gebruiksgemak. Als webdesigner is het slim om Internet Explorer wel afentoe raad te plegen - om te kijken of je pagina's er daar ook goed uitzien.