PC Kopen
PC Kopen

Waar moet u opletten als u een PC gaat kopen.Welke computer u moet kopen is geheel afhankelijk van waar u de pc voor gaat gebruiken. Dit antwoord heeft u vast eerder gehoord wanneer u een deskundige vroeg, welke pc kopen nu het verstandigst is. En ik geef u hetzelfde antwoord, omdat niets minder waar is.

Ik kan het u nog sterker vertellen, bij een nieuwe computer kopen doet u er ook verstandig aan uzelf af te vragen, hoe vaak u de computer gebruikt en waar de pc komt te staan. Wanneer een pc een plekje in de woonkamer krijgt is het verstandig een computer te kiezen die stil is. Wanneer een pc weinig gebruikt wordt doen de kwaliteit van computer onderdelen zoals, muis, toetsenbord en beeldscherm er minder toe dan wanneer u dagelijks vele uren met de pc aan het werk bent.
Gaat u er alleen maar surfen op het internet of worden er zware eisen gesteld aan de computer, denk aan zware grafische programma’s of zware grafische spelen.


Snelheid van de Processor, kan heel belangrijk zijn.
ImageDe processor is het kloppende hart van uw computer. Het bepaalt voor een groot deel de kracht van het systeem, dus is het belangrijk een goede keuze maken. Welke processor is geschikt voor u? . Een processor is geen zelfdenkende machine maar een printplaat die heel snel kan schakelen tussen nullen en enen. Over het algemeen wordt de snelheid waarmee de processor kan schakelen tussen de eenheden genoemd in Gigahertz (GHz). Dit is het aantal keer 1000 dat een processor per seconde nieuwe instructies kan verwerken. Hoe meer Gigahertz, hoe sneller een processor kan functioneren.Dan komt weer de vraag : wie gaat hem gebruiken. Om een beetje te typen en te surfen op het net heb je niet een hele snelle processor nodig. De twee belangrijkste fabrikanten zijn Intel en AMD. Intel is eigenaar van het bekende Pentium label. De bekendste processor van Intel is op dit moment de Intel Core 2 Duo. dit houd in dat er 2 procesoren in 1 behuizing zitten, zo kan de ene procesor een taak op zich nemen en de andere processor de andere taak.
Let wel: je hebt wel een operating systeem nodig die dit ook echt ondersteunt (zie verder voor operating systemen). Concurrent AMD timmert al jaren aan de weg met goede processors die qua prestaties niets onderdoen voor Intel.Qua prijs is de AMD iets goedkoper, maar Pentium heeft weer een betere naam. Voor een normaal gebruik zou ik niet hoger gaan dan Intel Pentium 2 GHz (Giga Herz) of een AMD 3200.

Geheugen is een van de belangrijkste onderdelen van je PC, dit geheugen noemen ze RAM staat voor Random Access Memory. RAM geheugen wordt in modules op het moederbord van de computer geplaatst. Hiervoor zijn geheugenbanken op het moederbord aanwezig. Je zou het RAM geheugen kunnen zien
als een kleine harddisk waar de inhoud constant van wisselt terwijl je met de computer aan het werk bent. RAM is
Imagealleen véél sneller dan een harddisk. Programma-onderdelen die in het geheugen staan zijn daardoor veel sneller op te roepen dan vanaf de harddisk. Het RAM geheugen is eigenlijk het opslagruim van de processor (naast het cache geheugen) Tijdens het werken met de computer vindt er constante data-uitwisseling plaats tussen de processor en het RAM geheugen. heb je een hele snelle processor maar weinig geheugen dan ben je bijna net zo traag als een PC met een langzame processor.De processor zelf heeft maar een paar MB (Mega Byte) aan cache geheugen geheugen, daarom moet je extra geheugen plaatsen.Windows XP en vooral Vista gebruiken aardig wat van het geheugen. Het is daarom ook aan te raden om minimaal 500 MB aan geheugen te plaatsen. Ik zou willen adviseren om 1 GB (Giga Byte = 2 x 500 MB) te gebruiken, dan loopt je PC het soepelst als je over het internet surft. Voor zware spelletjes met veel grafische aspecten heb je soms wel meer geheugen nodig.

Grafische kaart regelt alles wat je op je beeldscherm ziet. Je beeldscherm is dan ook op de grafische kaart aangesloten. Deze kaart regelt dat je alles keurig krijgt te zien zoals het hoort. De grafische kaart vind je in een uitbreidingssleuf op het moederbord.ImageTegenwoordig kan de kaart ook ingebakken zijn op je moederbord. Wil je dan later een nieuwe grafische kaart dan heb je kan je in veel gevallen de On-Board grafische kaart uitzetten, en de nieuwe kaart installeren.
Voordeel van de kaarten die je tegenwoordig koopt is dat ze zelf ook een paar MB aan geheugen hebben, zodat het geheugen van je PC niet of nauwelijks nodig hebt.
Komen we op het volgende, en wel de On-Board grafische kaart. Dit is een video kaart die geïntegreerd is op je moederboard (zeg maar het innerlijke van de PC). Voordeel van zo’n On-Board kaart is dat je niet extra een kaart hoeft te kopen, voor normaal gebruik (video kijken, internet, brief typen) zijn ze heel goed geschikt. Voor grote zware spelletjes niet, omdat deze On-Board video kaarten een shared Memory hebben. Dit betekent dat ze geheugen delen met het totale geheugen wat je erin hebt gestopt. Zo kan het zijn dat je bijv. 1GB aan geheugen in je PC stopt, dar er 128 MB naar je Grafische kaart gaat.

Harde schijf is een apparaat waarop informatie magnetisch opgeslagen wordt. Hierdoor is het mogelijk de informatie vast te houden als de computer uit staat. Een harde schijf bestaat uit 'platters', schijven waarop een dunne film van magnetisch materiaal aangebracht is. Een leeskop scheert vliegensvlug over de platters om data te verzamelen die nodig is voor de processor of om data te schrijven. harde schijven komen in verschillende groottes en snelhedenImageEen PC is eigenlijk een dom apparaat, hij kan niets onthouden en begrijpt je ook niet. Een PC draait op programma’s.
Het enige wat de PC kan is programma’s opstarten en deze op het scherm tonen.
Om een brief te typen heb je een programma nodig waarmee je briefen kunt typen.
Al deze programma’s worden opgeslagen op de Harde schijf, de harde schijf is eigenlijk een opslagplaats voor alle programma’s die je hebt geïnstalleerd. Ook kun je er foto’s op plaatsen of MP3 muziekjes.
Voor normaal gebruik (niet extreem veel video films bewaren) zou ik adviseren om een Harde schijf te nemen van niet groter dan 250 GB.
Ik zou wel willen adviseren om de Harde schijf in minimaal twee partities te verdelen.
Een partitie is een scheiding op de Harde schijf tussen twee of meerdere gedeelten. (ligt eraan hoeveel partities je wilt).
Even een simpel voorbeeld : Een Harde schijf bestaat uit een Lade met twee vakjes (partities).
In de ene lade installeer je alleen Windows (of een andere operating systeem). In de andere lade maak je allemaal nieuwe vakjes (directory’s) in elke directory plaats je weer een apart programma. Dan zou het er zo uitkunnen zien
Image
Waarom zo’n scheiding van twee partities zou je zeggen.
Het is belangrijk om Windows gescheiden te houden van de rest van je programma’s.
Tijdens het installeren van een programma, kunnen er zo duizenden files bij komen.
Als er nu iets mis gaat tijdens het installeren, is het wel zo handig om te zien waar al die files zich ophouden.
Als je ze nu installeert tussen Windows (die ook al uit duizenden files bestaat) zie je door de files het Bos niet meer.
Ook kan het zijn dat je per ongeluk iets van windows verwijderd, dan kan je meestal weer helemaal opnieuw beginnen met het installeren van windows. Neem maar van mij aan dat dat geen leuke klus is.
Daarom adviseer ik Windows apart te houden door een extra partitie op de Harde schijf aan te maken.