Computer Langzaam
Computer Langzaam

Ruim uw Virtueel Geheugen op.


Wanneer de computer over onvoldoende RAM-geheugen beschikt en er meer geheugen nodig is om de huidige taak te voltooien, wordt ruimte op de vaste schijf gebruikt om RAM-geheugen te simuleren. In Windows wordt dit virtueel geheugen genoemd. De ruimte die op de vaste schijf wordt gebruikt als RAM-geheugen wordt vaak het wisselbestand genoemd. Dit principe is vergelijkbaar met de swapfile van UNIX. Het wisselbestand voor het virtuele geheugen (dat de naam Pagefile.sys heeft) dat standaard wordt gemaakt tijdens de installatie is 1,5 keer zo groot als de hoeveelheid RAM-geheugen in de computer.

Wanneer uw Windows XP afsluit blijven alle bestanden die tijdens het werken onder Windows XP in dit Virtueel Geheugen zijn opgeslagen gewoon behouden. Dat betekend dat wanneer iemand anders uw computer gebruikt en een beetje handig is deze bestanden zo terug kan halen. Niet echt veilig dus.

Hoewel Microsoft een feature heeft geimplementeerd die het Virtueel Geheugen bij het afsluiten helemaal leegmaakt is deze feature vreemd genoeg standaard niet actief. Volgens onze bescheiuden mening is de reden hiervoor dat het activeren van deze feature het afsluiten van Windows XP enigszins vertraagd.

 1. De Register Editor wordt nu gestart.
 2. Kies in het linker schermdeel vervolgens HKEY_LOCAL_MACHINE >> SYSTEM >> CurrentControlSet >> Control >> SessionManager >> Memory Management.
 3. Kies in het linker schermdeel vervolgens HKEY_LOCAL_MACHINE >> SYSTEM >> CurrentControlSet >> Control >> SessionManager >> Memory Management.
 4. Selecteer in het rechter schermdeel de sleutel ClearPageFileAtShutdown.
 5. Kies vervolgens Bewerken >> Wijzigen.
 6. Verander de Waarde 0 (=nul) in 1 (= een).
 7. Sluit de Register Editor af en herstart Windows.

Opstartbestanden defragmenteren

Een van die handige nieuwe features in Windows XP is de mogelijkheid om opstartbestanden te defragmenteren. Deze actie plaatst alle bestanden die Windows XP nodig heeft bij het opstarten netjes naast elkaar op uw harde schijf met als resultaat dat de opstartsnelheid van Windows XP wordt verhoogt.
Deze functie staat standaard ingeschakeld maar op enkele builds van Windows XP is dit niet het geval. Daarom hier de manier om het "defragmenteren van opstartbestanden" in te schakelen:

 1. Kies Start >> Uitvoeren >> type REGEDIT op de commandoregel >> OK..
 2. De Windows Register Editor wordt gestart.
 3. Blader in het linker schermdeel via HKEY_LOCAL_MACHINE >> SOFTWARE >> Microsoft >> Dfrg naar BootOptimizeFunction.
 4. Selecteer vervolgens in het rechter schermdeel de sleutel Enable..
 5. Kies dan Bewerken >> Wijzigen.
 6. Verander de waarde in Y om het "defragmenteren van opstartbestanden" in te schakelen, of verander de waarde in N om het "defragmenteren van opstartbestanden" uit te schakelen.
 7. Verlaat de Windows Register Editor en herstart uw computer.

of: start>> uivoeren>> (typ) defrag c: -b (druk ok) toch bezig zoek map prefetch, leeg maken te vinden in verkener c-windows>> prefetch openen en leeg maken.