De neus
Met uw neus in de boter vallen, doen alsof uw neus bloedt, uw neus in andermans zaken steken… De neus is een inspiratiebron voor veel spreekwoorden en gezegden. Maar bovenal speelt ons reukorgaan een belangrijke rol in onze ademhaling.

In de neus zitten neushaartjes. Deze hebben een belangrijke functie: ze voorkomen dat grote schadelijke deeltjes in de longen terecht komen. De neusholte bestaat uit met slijmvlies beklede botplaten die de kleinere deeltjes uit de ingeademde lucht opvangen. Door de goede doorbloeding wordt in de neusholte de lucht verwarmd en wordt hier een luchtstroom veroorzaakt waardoor geurstoffen naar het reukslijmvlies worden verplaatst.

Luie neusgaten

neusWist u trouwens dat u maar door één neusgat tegelijk ademt ? Het neusgat waardoor de lucht het makkelijkst naar binnenstroomt, wisselt om de paar uur. Dit komt doordat de bloedtoevoer naar de bloedvaten in de slijmvliezen van uw beide neusgaten niet constant is. Eén van beide neusgaten krijgt meer bloed waardoor het slijmvlies in dat neusgat een beetje opzwelt en er minder ruimte is om lucht door te laten. Daardoor stroomt de lucht makkelijker naar binnen door het andere neusgat. Na een paar uur is het andere neusgat weer aan de beurt. Dit wordt de neuscyclus genoemd. Als u op uw zij ligt stroomt het bloed makkelijker naar uw ‘onderste’ neusgat, en ademt u voornamelijk door het ‘bovenste’ neusgat. De neuscyclus is niet bij iedereen even sterk. De sterkte wordt minder naarmate u ouder wordt.

Geur

Een geur ontstaat doordat heel kleine deeltjes van een stof de lucht in kunnen zweven. Als je ademt, komen de deeltjes ook in je neus. Hoog in de neusholte bevinden zich miljoenen kleine cellen op een gedeelte dat niet groter is dan een postzegel. Deze cellen vangen de geuren op. Die cellen heten geur receptor cellen. de lucht stroomt daar overheen en de zenuwen sturen dan boodschappen naar de hersenen. De hersenen zetten de boodschap weer om in een daad.
De neus is opgebouwd uit het neusbeen en het kraakbeen. Aan de beide kanten van het neustussenschot bevinden zich de twee neusholten, die bekleed zijn met slijmvlies. De neusholten lopen van de neusgaten tot de keel.

Image


Gezondheid
Als u niest, wordt het neusslijmvlies geprikkeld en treedt er een beschermende reflex in werking. Niezen is een onwillekeurige inademing, gevolgd door een explosieve uitademing door de neus. Hierbij kunnen vastzittende of prikkelende deeltjes met het neusslijm naar buiten komen. Met wel 150 km per uur…..Gezondheid !

Laatste nieuws